Vælg råvarer med omhu

God mad starter med gode råvarer, råvarer der er dyrket så naturligt, rent og klimavenligt som muligt. Råvarer der får tid til at modnes i deres naturlige habitat, er hvor vi får den mest autentiske, stærke og afrundede smag. 

Lav mad efter sæsonen

Et af det klassiske og nemmeste tip at gå efter når du skal vælge dine råvarer, det er at vælge i takt med sæsonen. Selvom vi i vesten lever så privilegeret at vi eksempelvis kan få jordbær året rundt, er ikke ensbetydende med at det er det vi skal vælge, selvom det i en snæver vending absolut kan være lækkert. 

Der er heller ikke mange der vil mene at de ikke kan smag forskel på mørke danske jordbær der vinder frem i højsommeren, og dem du kan støde på i supermarkedet i marts måned. Farve, størrelse og smag er vidt forskellig, det kan nærmest betegnes som forskellige frugter. 

Du kan finde oversigter over sæsoner på råvarer på nettet, men som grundregel er de søde og lette at finde om sommeren, hvor de grove og tunge oftere finder frem om vinteren. 

Vælg de rigtige råvarer

Det at vælge efter sæson har en stor effekt på smag og oplevelsen i din mad, desuden kan det faktisk også have en effekt på kloden. For når du vælger efter sæson er det også nemmere at vælge lokalt, og ved at vælge lokalt mindskes transport, så produkter ikke skal køres/flyves og sejles rundt om jorden hver evig eneste dag. Det hjælper klimaet, ligesom det gør at vælge økologisk. 

At vælge de rigtige råvarer kan højne ens madoplevelse, men gode råvarer er ikke billige da der desværre stadig er en ulighed ift. priser på råvarer lokalt og importeret. Man får ekstra foræret ved at højne kvaliteten, og maden derfor kan stå stærkt i sin enkelhed, og der derved kan spares på indkøb. Men alligevel kan det være rart at spare lidt på budgettet. 

Køb ind i naturen 

Selvom vi ikke nødvendigvis tænker over det til dagligt, så bor vi privilegeret omgivet af  den danske natur. Selvom vi ikke kan hente avocado og ananas i haverne, så byder vores natur på helt andre gemte skatte, hvis vi leder efter. 

På stier, i skov og enge kan du finde urter, svampe, spiselige blomster og nødder i massevis.Desuden er vi beskattet med en af verdens længste kyststrækninger der giver rig mulighed for at bruge havet hver dag, også i køkkenet. 

Hav på bordet, 

Via havet skyller der gaver ind til os hver eneste dag, det kan eksempelvis være tang eller skaldyr der nærmest gør sig bedst direkte fra hav til bord. Hvis du har mod på at gå lidt længere ud, findes der i det danske farvand også fisk der normalt koster en betydelig sum hos din fiskehandler. 

Det er nemlig muligt at fange, torsk, fladfisk, ørred, sild og meget mere, nærmest hele året omkring Danmark. Vi anbefaler at du bruger Shimano udstyr såsom fiskestang og hjul, da de er bedst egnet til de fisk man finder i danske farvande. 

At samle, fange og hente sine egne råvarer andre steder end i butikkerne kræver naturligvis sin tid, og overskud. Til gengæld kan de faktisk spare i pengepungen og nydes i ganen samt på på samvittigheden, derfor opfordrer vi hos food college til at du vælger råvarer med omhu & ekspertise. 

-God jagt Ramir